Esdeveniments i (dis)capacitat

Tota persona té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i en els beneficis que en resultin” Article 27.1, Declaració Universal dels Derechos Humanos

Eventos y discapacidadTorno al meu blog precisament el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat per parlar d’esdeveniments i accessibilitat. Segons m’explicaven avui, les persones amb discapacitat desitjarien poder participar amb més normalitat en els esdeveniments culturals.

Hi ha molts tipus de barreres: el llenguatge, arquitectòniques, mobiliari … Qui no ha estat en algun moment un discapacitat? Quan hem portat crosses i ens ha costat horrors accedir a espais sense rampa. O quan amb el braç en cabestrell, ens han servit un entrecot boníssim, però sense possibilitat de poder-lo tallar!

Una persona amb discapacitat és, sobretot això, PERSONA, per la qual cosa no es requereix cap tracte especial, sinó el mateix tracte respectuós i cordial que tenim amb qualsevol altra persona, evitant la llàstima, la sobreprotecció o la discriminació.

Eventos y discapacidad

La nostra obligació, com a professionals del protocol, és organitzar els actes públics de manera apropiada. I això vol dir que hem de tenir en compte qüestions com la comunicació de i amb les persones amb discapacitat, el seu acomodament, però també el dels seus acompanyants, com els gossos-guia, la visibilitat i accessibilitat. En cas de taules presidencials i faristols, cal considerar la possibilitat de l’assistència d’alguna persona amb cadira de rodes. Si l’esdeveniment compta amb un dinar, supervisarem molt bé el menú per a que no sigui un impediment per a cap persona …

És responsabilitat dels professionals del protocol, fer que els actes públics siguin oberts a tota la ciutadania.

Organizem esdeveniments per a persones amb i sense discapacitat. Només així tindrem esdeveniments normalitzats.