Protocol i comunicació en estat pur

L’estada del rei Felip VI a la ciutat de Tarragona aquest dilluns servirà per poder veure de prop noves maneres d’entendre el protocol oficial. Malgrat molts puguin pensar el contrari, la Casa Reial espanyola no disposa d’un protocol específic pels seus actes ni pels què hi assisteixen com a convidats. El rei ja ha manifestat en diverses ocasions la seva voluntat d’allunyar-se de costums i tradicions “de Palau” i seguir un protocol més senzill, que permeti apropar els membres de la Família Reial a la ciutadania.

El programa d’actes de Felip VI és molt diferent al dels seus pares, els reis Joan Carles I i Sofia, l’any 1996, quan es van estar dos dies a Tarragona en visita oficial. En aquella ocasió, restauradors i botigues de moda van tenir “feina extra”.

La de Felip VI és una visita de treball en la qual es constituirà el Comité d’Honor dels Jocs del Mediterrani 2017 i serà nomenat President d’Honor. A més, aprofitarà per poder mantenir una trobada privada amb alguns empresaris de Tarragona donat que enguany, per problemes d’agenda, no participarà a la Nit Empresarial de la CEPTA, com sí ho havia fet en altres ocasions.

Protocol és comunicació i sens dubte, tant Felip VI com la reina, d’això en saben. Des del primer moment, s’han esforçat per mostrar una institució més moderna, àgil i funcional. Amb un protocol que no comporti més despeses que les pròpies derivades de les seves funcions de Cap d’Estat, que és, en definitva, el càrrec que li atorga la Constitució Espanyola.

Els reis han introduït canvis importants per donar més importància al missatge que volen transmetre i així, han reduït formalismes, l’etiqueta emprada en els actes que presideixen ha sofert canvis importants i les posades en escena de les seves aparicions en públic són molt més adequades als temps que vivim.

Marta Domènech
Article publicat al Tarragona21