,

Medalles i bastons per a tothom? No, gràcies!

Dissabte vinent se celebrarà la sessió constitutiva de les noves corporacions locals que es fa d’acord amb el procediment establert per la Llei orgànica del Règim Electoral General. Tot i això, cada població li dóna un caràcter propi. Aquests dies ja hem parlat de les novetats protocol·làries introduïdes per la que ha de ser la nova alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

La presa de possessió de la Corporació Municipal és un dels actes més importants de totes els que s’organitzen dins d’un Ajuntament, probablement el més important de tots. I per aquest motiu, s’ha de revestir de la solemnitat més grossa possible, amb la participació d’autoritats locals, representants de la societat civil i, en cas de tenir-ne, la Policia Local vestida de gala. Els membres de la Corporació reben els seus atributs: la medalla, insígnia o agulla de pit i en el cas de l’alcalde o alcaldessa i tinents d’alcalde, també el bastó de comandament.

La regidora d’ICV, Arga Sentís, ha entrat aquesta setmana un escrit al registre general de l’Ajuntament de Tarragona demanant que no li comprin l’agulla i la medalla que es dóna a cada representant públic a l’inici de mandat, doncs ja té la de l’anterior legislatura.

En el treball que vaig realitzar fa uns anys per a la UCJC i on es proposava un reglament de protocol per a l’Ajuntament de Tarragona (no en té cap) ja feia constar una situació com aquesta. Hi ha despeses que es poden estalviar. No costa res que els regidors i regidores que repeteixen més d’una legislatura aprofitin la mateixa insígnia o agulla i medalla. D’altra banda, en el moment d’abandonar l’Ajuntament, se’ls pot gravar al darrere de la medalla el període en el qual han desenvolupat les seves funcions en representació del poble que els ha escollit.

El mateix passa amb els bastons de comandament. Cal que l’alcalde o alcaldessa i els tinents d’alcalde facin col·lecció de bastons a casa seva? Segurament no té tampoc cap sentit. Per cert, recordem que NOMÉS l’alcalde o alcaldessa i els tinents d’alcalde en porten. No cal doncs que els ajuntaments n’encarreguin de més com sembla que algun ha fet de cara a la nova legislatura que comença oficialment aquest dissabte, dia 13 de juny.

Article original publicat 11 de junio de 2015 a La República Checa.