Alguna cosa està canviant

Les eleccions han sacsejat el món polític i aquests canvis es notaran també en el món del protocol.

S’han començat a conèixer detalls sobre l’acte d’investidura d’Ada Colau (Barcelona en Comú) com a nova alcadesa de Barcelona. La intenció d’aquesta formació política és transmetre a la ciutadania un missatge clar de canvis a l’Ajuntament: s’invitarà a entitats socials per a que tinguin cert protagonisme durant l’acte, ocupant un lloc destacat, i també hi assistiran altres confessions religioses, a més de la catòlica, fins ara l’única present en aquest acte. També s’ha previst fer una festa ciutadana a la plaça Sant Jaume on s’instal·larà una pantalla gegant per a poder seguir l’acte i hi haurà cadires pels assistents. Tot plegat s’està fent en estreta col·laboració amb el departament de protocol de l’Ajuntament de Barcelona.

Malgrat ja hi ha qui s’ha posat les mans al cap, estic totalment d’acord amb aquest nou plantejament. Sembla ser que la formació que encapçala Ada Colau té molt clar que el protocol és una eina de comunicació. I desitjo que la segueixi utilitzant amb l’assessorament dels professinals de protocol que seran els encarregats de dir en cada cas si el què es pretén fer s’ajusta o no a la legalitat (que no tradició i/o norma habitual).

Molts creien que partits com Barcelona en Comú prescindirien del protocol. Aquests canvis no ens han de fer por. No ho hem de veure com una amenaça sino com a aliats per a fer entendre quina és realment la nostra feina. És una oportunitat única per demostrar que els tècnics de protocol fem quelcom més que ordenar banderes o seure persones. Estic convençuda que junts podem donar una imatge més moderna i actual d’un protocol per a molts (i amb raó) ranci.

A la nostra feina fem servir la diplomàcia, el diàleg, la negociació … doncs no tinguem por de posar-ho ara en pràctica.

 Artícle original publicat el 10 de juny de 2015 en La República Checa.