La Porta Santa de Montserrat

Virgen de MontserratFeia molt de temps que teníem ganes de tornar a Montserrat i finalment ens vam decidir aquest diumenge. La imatge de la Mare de Déu Montserrat, coneguda popularment com la Moreneta pel color fosc de la seva pell, és una talla romànica policromada del segle XII. En 1881, la Mare de Déu de Montserrat va ser proclamada Patrona de Catalunya pel papa Lleó XIII.

Quina va ser la nostra sorpresa en trobar-nos tancada la porta que dóna accés al Cambril de la Mare de Déu. Unes garlandes amb flors, càmeres de televisió, micros, catenàries … Aquest diumenge 13 de desembre havia de tenir lloc a Montserrat la obertura de l’Any Jubilar de la Misericòrdia, tal com tindria lloc també a les catedrals i els altres llocs designats com esglésies jubilars. El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Mons. Agustí Cortés, ha disposat que la catedral de Sant Llorenç i el santuari de Montserrat siguin, en la seva diòcesi, els dos llocs de peregrinació de l’Any Sant.

A les 11.00 h, començava la celebració de la cerimònia religiosa a l’atri de la basílica i presidida pel P. Abat Josep M. Soler, amb la proclamació de l’Evangeli i la lectura d’un fragment de la butlla del papa Francesc que convoca el Jubileu.

A continuació, seguit de la Comunitat benedictina i l’Escolania, el P. Abat es dirigia cap a la porta per on els fidels accedeixen al Cambril de la Mare de Déu, i on va obrir els batents de la porta després de proclamar “Obriu les portes a Crist”.

 Aquesta processó era, alhora, l’inici de l’Eucaristia del Diumenge III d’Advent, que també tindria les particularitats cerimonials pròpies per a l’ocasió i que va acabar, abans de la benedicció de comiat, amb el cant de la Salve montserratina alternada amb la polifonia de l’Escolania. L’acte va acabar amb la processó de sortida i el cant del Virolai.

Durant l’Any Jubilar de la Misericòrdia, la Porta Santa estarà adornada amb la inscripció “Annus Sanctus, Iubilaeum Misericordiae. 13-XII-15-20-XI-16”. Segur que seran moltes les persones que passessin per ella atès que és la que porta directament al Cambril de la Moreneta.

Montserrat TVAquest acte va ser retransmès en directe per Montserrat TV, a través de la Xarxa de Comunicació Local, i a través de Montserrat Ràdio i Ràdio Estel, per al que es van utilitzar 4 càmeres de TV a l’exterior a més de les habituals a l’interior de la Basílica .

Aquest post no pretén ser una lliçó de cerimonial eclesiàstic sinó simplement he volgut transmetre la meva experiència davant un acte que m’ha sorprès molt. I on he pogut descobrir en persona el que moltes vegades s’ha explicat a classe. Ara, espero els comentaris dels veritables professionals experts en cerimonial religiós. Segur que hi haurà molt que comentar!

Per cert, la visita a la Muntanya de Montserrat no hagués estat plena sense anar-nos amb el tradicional “va matar” (mató), sens dubte, uns dels més bons que he menjat mai, fet a la mateixa muntanya i acompanyat de bona mel de romaní. Fotos: Propias, Marta Domènech  i web  Monestirs

Publicat a la web de ACPRI