Repic de Vigilia de Rams

Foto: ©MartaProtocol

Foto: ©MartaProtocol

Els Campaners de la Catedral Metropolitana i Primada de Tarragona han dedicat el replic de campanes de la Vigília de Rams al drama dels refugiats sirians que han demanat que la UE faci quelcolm més que tancar fronteres per a resoldre aquest greu problema. 

Amb el crit de “Volem la Pau al món”, Tòful Conesa ha donat l’ordre d’inici del repic de campanes. Una iniciativa que s’ha fet també en altres indrets sota el lema #BellsRingingforPeace i que en el cas de Tarragona ha coincidit amb el repic de campanes de la Vigilia de Rams. Un repic que, en aquesta ocasió, ha comptat amb espectadors, entre els quals hi havia un grup de tuitaires de Tarragona que amb el hastag #TgnTT piulem sobre l’actualitat de la ciutat i de tant en tant ens reunim per visitar indrets encara desconeguts per a molts.

Les campanes van ser utilitzades per perses, grecs i romans. Mentre durant l’Edat Mitjana van tenir usos militars, els Benedictins les van utilitzar cap al s. VI, com a llenguatge de comunicació entre l’Església i els habitants d’un poble. Més endavant, les campanes van començar a fer-se més grans, i es van instal·lar en torres que permetien que els seus tocs arribessin molt més lluny.

La Catedral de Tarragona conserva disset campanes al campanar i dues al costat del cimbori que s’activen des d’un ordinador instal·lat a la sagristia però en ocasions especials, el Grup de Campaners de la Catedral són els encarregats de fer-les sonar de forma manual, com es feia antigament. L’Assumpta, una campana de 1.700 quilos, toca la nota mi amb acords de fa, la Fructuosa, coneguda també com “la boja”, data de l’any 1313 i es considera una de les més antigues d’Europa i toca el fa sostingut, la Tecla toca el do. Les campanes estan disposades en dos nivells. En l’inferior es troben les tres majors que es poden ventar. En el nivell superior es troben totes les altres campanes, disposades de manera que cap d’elles pot brandar, amb la qual cosa s’ha substituït el balanceig pels repics.

Foto: ©MartaProtocol

Foto: ©MartaProtocol

En un principi estaven ubicades a l’interior del campanar però l’any 1777 es van col·locar en els finestrals d’on van tornar a sortir en la darrera restauració del campanar. Amb la restauración, les finestres quedaven buides de campanes, i es recuperaven els arcs i altres decoracions perdudes a més de poder realitzar un millor control de la plaga dels coloms, amb l’enreixat lleuger de les finestres.

Foto: ©MartaProtocol

Protocol cerimonial religioso. Foto: ©MartaProtocol

Vull acabar agraïnt al Cabilde de la Catedral Metropolitana i Primada de Tarragona que ens hagi permès gaudir d’aquesta experiència i que doni suport al Grup de Campaners de la Catedral de Tarragona. Aquest és un patrimoni que no podem deixar perdre.

Repic de Campanes en la Vigilia de Rams

Aquí podeu trobar un vídeo “Les campanes de la catedral de Tarragona”, explicades per Tòful Conesa, el campaner.