L’Àliga, quelcom més que un element del Seguici

Falten cinc mesos per a Santa Tecla i ja n’hem sentit a parlar aquesta setmana. Bé, de la Santa no, més aviat de la polèmica per la participació d’alguns elements del Seguici en el rodatge d’un videoclip del grup de música Roba Estesa.

El passat 20 d’abril, la Comissó Assessora del Seguici Popular de l’Ajuntament de Tarragona, va autoritzar la participació de diversos elements del Seguici en la filmació d’un videoclip d’aquest grup que just comença la seva carrera musical. Davant aquest acord, Josep M. Macias, un dels membres fundadors del Ball de Diables de Tarragona i de l’Àliga de Tarragona ha publicat aquesta setmana un controvertit article on denunciava que “exposem el nostre Patrimoni a la mercantilització i alienació. I podem convertir els nostres referents identitaris en simples recursos de les indústries culturals o de productes de consum”. Després de comentaris de tot tipus, a favor i en contra d’aquesta tesis, el Ball de Diables de Tarragona, entitat a la qual pertany l’Àliga, ha fet un comunicat explicant que finalment i contràriament al que estava previst, la bèstia més popular del Seguici no participarà en el rodatge del videoclip.

Tot plegat em porta a reflexionar sobre el respecte als símbols (l’Àliga ho és, és clar que si!!!) i del paper del protocol en l’utilització d’aquests símbols.

L’Àliga és un dels components del bestiari festiu català més antic i ha estat utilitzada des de mitjans segle XIV en les festes populars. Històricament, només les ciutats i viles amb privilegis reials podien lluir una Àliga, emblema de Sant Joan Evangelista. Els atributs que porten donen a entendre que representen el poder municipal: corona, en alguns casos, bastó de comandament sota l’ala i un ocell o ram de flors al bec.

Tenen importants funcions i atribucions en la seqüència ritual de les celebracions de les seves poblacions i, en alguns casos, disposen d’uns estrictes protocols per a les seves sortides. L’Àliga és l’encarregada de saludar les autoritats o de solemnitzar l’arribada dels convidats amb el seu ball. És l’única peça del seguici que pot ballar davant l’altar de l’església i disposa d’una ubicació ben determinada en les processons a les quals assisteix, sempre en un lloc de privilegi.

Però anem a veure alguns exemples. Pel fet de representar la ciutat, l’Àliga de Reus disposa del privilegi de tenir un lloc d’honor dins del Seguici, ben propera al Consistori, a la Custòdia per Corpus, a la imatge de Sant Pere o a la imatge de la Mare de Déu per la Misericòrdia. Segons el protocol, és l’encarregada de rebre els hostes més importants i executar el seu ball curt com a senyal d’homenatge respecte a aquells a qui es vol honorar especialment. Finalment, és l’únic element del Seguici Popular que pot ballar a l’interior de l’església.

L’Àliga de Cervera té també un estricte protocol que regeix la seva participació únicament en els dies més assenyalats o per dates extraordinàries. L’Àliga, en els seguicis on hi hagi la representació de la Ciutat, se situarà just abans de la Senyera de la Ciutat, i en la seva absència, de les autoritats municipals.

P1050435

Àliga de Tarragona @MartaProtocol

Tot i que en coneixem de més antigues, la primera notícia sobre l’Àliga de Tarragona data de l’any 1531. Apareixia a les processons de Corpus i Santa Tecla, on ballava prop de la Custòdia o del Braç de la Santa. El protocol del Seguici Popular no atorga a l’Àliga un paper específic en les celebracions solemnes tot i que no hi ha dubte que és un dels elements més singulars.

Tots els pobles es sustenten en símbols. Uns sorgeixen espontàniament, d’altres es recuperen del passat. És el cas de l’Àliga, present a molts seguicis d’arreu de Catalunya. Respectem-los, doncs, com cal.

Aquest article ha estat publicat al Circ de Tarragona