Hristos voskrese

Aquesta serà una entrada molt especial perquè mai l’hagués fet si no m’ho hagués suggerit (subtilment) Dina Panayotova amb la qual estic aprenent molt sobre la seva cultura i tradicions. Els búlgars adoren les seves tradicions! Dina em va suggerir publicar aquest diumenge a les xarxes Hristos voskrese i esperar la resposta …

Els ortodoxos, com a cristians que són, tenen unes creences similars a les catòliques. La Setmana Santa búlgara, com la catòlica, commemora la passió, mort i resurrecció de Jesús. No coincideix en el temps amb la Pasqua catòlica perquè l’Església Ortodoxa estableix la data d’aquesta festivitat sobre la base del calendari Julià i no el Gregorià que és l’utilitzat majoritàriament en l’actualitat. La data de la celebració de la Pasqua no és dogma de fe. És el resultat de càlculs matemàtics i astronòmics que tenen relació amb la posició de la terra i de la lluna. Des de 1997 hi ha intents d’arribar a un acord per unificar les dates.

Avui, 1r de Maig, l’Església Ortodoxa celebra el Diumenge de Resurrecció i m’ha semblat una bona excusa per explicar algunes de les seves tradicions.

A la mitjanit de dissabte a diumenge, els ortodoxos creients van a les esglésies i les recorren tres vegades amb espelmes enceses alhora que es feliciten la Pasqua.

Després ja es poden menjar els ous i el kozunak, el dolç tradicional de Setmana Santa a Bulgària. És una mena de pa dolç molt semblant al panettone italià o la nostra mona tradicional. El kozunak és molt difícil de preparar perquè la recepta exigeix ​​condicions especials, com una temperatura ambiental de 30 graus per fermentar bé, i després dividir-se en tres parts, que es lliguen en forma de trena i es fica al forn.

@Eva Toneva

El Dijous Sant es pinten en família uns ous. Sempre n’hi ha d’haver algun de color vermell. Els ous poden arribar a ser veritables obres d’art en els quals es dibuixen motius florals, animals, entre d’altres. El Diumenge de Resurrecció, Velikden, la família es reuneix al voltant dels ous pintats i cada un agafa un per al ritual del Chukanes Yaitsá! Es col·loquen per parelles, i subjecten l’ou amb el puny tancat, de manera que només sobresurti la part superior, la més estreta. Llavors s’intercanvien els ous amb la parella dient Hristos voskrese (Crist ha ressuscitat) i es tornen a intercanviar amb un Voiztina voskrese. Cadascun colpeja el seu ou amb el de l’altre en el mateix punt, i un dels dos s’acabarà trencant. El que tingui l’ou íntegre repeteix la mateixa operació amb un altre persona que tingui el seu intacte. El kozunak simbolitza el cos de Jesús, i els ous que es pinten són símbol de la sang durant el seu sofriment a la creu.

Ja ho diu el refrany “el saber no ocupa lloc”. Gràcies Dina Panayotova per apropar-nos a la teva estimada Bulgària.