La solució és més ciutadania europea

Un cop acabada la Setmana d’Europa, i després de veure la reacció dels diferents col·lectius amb els què he estat treballant, em venen al cap algunes reflexions. En els temps actuals, no és gens fàcil parlar d’Europa en alguns ambients: la crisi econòmica encara està molt present, les imatges de refugiats patint sense saber on han d’anar, el debat sobre el “Brexit”, les filtracions sobre les negociacions del TTIP …

La Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea recull el conjunt dels drets civils, polítics, econòmics i socials dels ciutadans i ciutadanes europeus i de totes les persones que viuen en aquest territori, i que es troben agrupats en sis grans capítols: Dignitat, Llibertats, Igualtat, Solidaritat, Ciutadania i Justícia. Ser ciutadans de la UE ens garanteix tot un seguit de drets importats en el nostre dia a dia però alhora, també ens posa a l’abast, canals per fer sentir la nostra veu a Europa. Des del dret al vot, un principi fonamental, a qüestions més pràctiques com poden ser les tarifes de telefonia mòbil, les indemnitzacions per retard d’un avió o gaudir de protecció quan comprem per internet, entre molts d’altres.

La UE es va crear com a instrument de pau. Arribar fins aquí no ha estat senzill. Hi ha coses que no funcionen però no per això hem d’abandonar aquest vaixell. O és que no hi ha decisions dels nostres governs més propers que tampoc ens agraden? Cada cop que hi estiguem en contra haurem de marxar? I cap a on anirem, doncs? La ciutadania té una eina bàsica per a aturar-ho, començar de nou. Per canviar el rumb. El vot a les eleccions, siguin municipals, catalanes, espanyoles o europees. I sovint aquest dret no s’exerceix.

La culpa dels problemes amb el refugiats no la té Europa. La culpa de les retallades no és d’Europa. La culpa és dels governants dels estats que els costa mans i mànigues cedir part de la seva sobirania. Cal ser més generosos. Només així aconseguirem avançar.

Jo no vull tornar enrere. No vull estar aïllada del món.

Ens omplim la boca de que volem pau, justícia, solidaritat … però que fem per aconseguir-ho? Esperem que ho solucionin els governants? Ens quedem a casa? És responsabilitat de tots fer una Europa més justa, més solidària, més amable, respectuosa amb el medi ambient …

Si!, jo vull més Europa, l’Europa de la gent!

Aquest article ha estat publicat al circdetarragona.com

1 reply
 1. Jordi Planas Manzano
  Jordi Planas Manzano says:

  Quina llàstima:
  1) Que tinguem que contraposar estats i ciutadans, quan es suposa que els primers son reflex dels segons.
  i 2) Que la ciutadania europea sigui de segona, i la puguem perdre per un acte administratiu del estat al que pertanys.

  Estic d’acord, més ciutadans i menys estats a Europa!

Comments are closed.