Recordant els XX Jocs Juvenils Europeus (II)

La ciutat de Tarragona va apostar per un model de cerimònies d’inauguració i clausura molt similar al que estem acostumats a veure en grans esdeveniments esportius com els Jocs Olímpics. Els continguts de la cerimònia inaugural van ser pensats per respondre a les expectatives de l’obertura oficial d’un esdeveniment esportiu d’aquest nivell. Per això es van combinar els continguts esportius i protocol·laris amb els d’expressió artística, a partir de les bases conceptuals marcades prèviament.

La concentració de tots els participants, delegacions esportives i oficials, va tenir lloc en un passeig emblemàtic de la ciutat de Tarragona, a la Rambla Nova, just davant del Teatre Metropol, una joia del Modernisme, obra del deixeble de Gaudí, Josep M. Jujol. Els participants es van agrupar per ciutats i van anar desfilant fins al Teatre Auditori Camp de Mart, on se celebraria la cerimònia d’inauguració, acompanyats d’una animada xaranga que alhora, servia de reclam per als ciutadans que es van anar trobant per tot el recorregut.

@Jocs Juvenils Europeus 2010

@Jocs Juvenils Europeus 2010

La cerimònia, pròpiament dita, es va dividir en quatre parts:

Benvinguda – Acció artística popular de benvinguda a la ciutat que va servir per acollir amb moltíssima força i alegria la desfilada dels atletes participants en els XX Jocs Juvenils Europeus, veritables protagonistes de l’acte.

Desfilada – Desfilada de les delegacions d’atletes participants.

@Jocs Juvenils Europeus 2010

@Jocs Juvenils Europeus 2010

Acte protocol·lari – L’Himne d’Europa va obrir l’acte protocol·lari, donant la benvinguda al lema dels Jocs Juvenils Europeus, portat per dos gimnastes. A continuació, van tenir lloc els parlaments. En primer lloc, una atleta de Tarragona i un de la delegació de Special Olímpics, van parlar en nom dels participants. Els discursos oficials van anar a càrrec del regidor d’esports, el tinent d’alcalde de Relacions Ciutadanes, i va tancar l’acte l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.

“2000 anys d’esport a Tarragona” – L’espectacle central, va fer un repàs per l’evolució dels valors de l’esport en paral·lel a la riquesa històrica, cultural i artística de la ciutat. Amb aquesta base i amb el fil conductor d’una banda sonora creada especialment per a l’ocasió, una sèrie d’accions teatrals van permetre veure d’una forma dinàmica, vistosa i amb un punt d’humor, tant l’evolució de l’esport com el triomf dels seus valors i per suposat la riquesa cultural de Tarragona. De manera simbòlica, l’espectacle va ser una successió d’etapes històriques que va començar amb una sola persona apareixent vestit de gladiador fins que cada vegada més personatges de cada època van anar omplint l’escenari.

@Jocs Juvenils Europeus 2010

@Jocs Juvenils Europeus 2010

Vídeo de la inauguració de los XX Jocs Juvenils Europeus realizat per TAC12

Special Olimpics

Els XX Jocs Juvenils Europeus disputats a Tarragona van comptar, per primera vegada, amb la participació d’esportistes amb discapacitat intel·lectual de diferents clubs de les comarques de Tarragona, pertanyents tots ells a la Federació Catalana d’Esports per a Disminuïts Psíquics – ACELL.

El nombre total d’aquests esportistes Specials Olympics va ser de 62, acompanyats de 16 entrenadors. La realització de les sèries o lligues “specials” es van dur a terme dins el programa general de competició dels Jocs, intercalades amb la resta d’activitats competitives ordinàries. Els principis d’inclusió i normalització van ser en tot moment presents en la participació d’esportistes Specials Olympics, tant en els actes protocol·laris (cerimònies inaugural i de cloenda), com en els lúdic-festius (balls, gimcana) així com als de convivència general als allotjaments.

Aquests Jocs Juvenils Europeus, van significar una primera porta oberta als esportistes discapacitats i un pas endavant importantíssim cap al reconeixement i valoració de la diferència i la tolerància.

Programa esportiu

L’objectiu més important era coordinar perfectament totes les fases de la competició en totes les modalitats esportives presents en aquests Jocs. Amb aquesta finalitat, es va centralitzar tota aquesta informació al Patronat Municipal d’Esports, que va ser l’entitat municipal que es va fer càrrec de l’organització de la competició, des de la seva fase més inicial, fins a la recollida i publicació dels resultats, incloent també el lliurament de medalles i trofeus.

Els àrbitres de les diferents modalitats eren oficials, i provenien de les Federacions territorials esportives.

21-3

@Jocs Juvenils Europeus 2010

Continuarà …

Recordant els XX Joc Juvenils Europeus (I)