,

Recordant els Jocs Juvenils Europeus (i VI)

Durant cinc dies, he intentat explicar els detalls dels aspectes més importants dels Jocs Juvenils Europeus, un gran esdeveniment esportiu que va tenir lloc a la ciutat de Tarragona al maig de 2010.

L’organització d’un esdeveniment es pot definir en tres grans etapes: planificació, desenvolupament i avaluació. Dins de la primera etapa de planificació es nomenen els comitès responsables de tot l’esdeveniment i, en conseqüència, de l’elaboració del pressupost: equipament tècnic, material imprès, hotels, càtering, transport … Es determinen els objectius i el públic al qual va dirigit l’esdeveniment.

@Jocs Juvenils Europeus 2010

@Jocs Juvenils Europeus 2010

La fase de desenvolupament comença amb la localització d’espais i allotjaments. És el moment de planificar les activitats lúdiques i desenvolupament de la competició i el disseny de les cerimònies. En aquesta fase, també hem d’incloure el disseny del pla de comunicació. En el moment de la celebració de l’esdeveniment s’executaran totes les activitats planificades en el pre-esdeveniment i recollides en les diferents escaletes.

@Jocs Juvenils Europeus 2010

@Jocs Juvenils Europeus 2010

Un cop acabat l’esdeveniment, arriba la fase d’avaluació amb el qual es tanca tot el procés de creació de l’esdeveniment i en la qual s’ha de mesurar si el retorn d’inversió és l’esperada. Analitzar els resultats i documentar les conclusions.

Per lleialtat institucional no detallaré alguns aspectes de l’organització però si vull i crec que he de fer una valoració crítica i personal del que vam viure ara fa 6 anys a Tarragona. I és que estic convençuda que amb aquests Jocs vam perdre una oportunitat d’or per “vendre” la ciutat i la professionalitat en l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments.

No importa quin tipus d’esdeveniment organitzem. L’important és planificar, cuidant tots els detalls i fer que es compleixin en el lloc i en el moment en què van ser programats. Durant el desenvolupament de l’esdeveniment el més important era la coordinació, ja que intervenien diferents professionals: participants, tècnics esportius, responsables de decoració i muntatge, tècnics audiovisuals, hostesses, empreses de càtering, artistes, convidats … I tot, o gairebé tot, va sortir a la perfecció, excepte una cosa que no depenia de nosaltres: la comunicació.

@Jocs Juvenils Europeus 2010

@Jocs Juvenils Europeus 2010

Es diu que Tarragona no creu en les seves possibilitats. M’atreveixo a dir que no és la ciutat, són alguns dels “professionals” ubicats en diferents llocs de treball estratègics que per mandra, egoisme, enveja, cada un que afegeixi aquí el que vulgui, es dediquen a dinamitar d’una forma o una altra, el treball i il·lusions d’altres. I és que per motius diversos, tot i que es va preparar un bon pla de comunicació, finalment, els Jocs Juvenils Europeus no van tenir el tractament que es mereixien.

No es tracta de buscar ara culpables. Els que vam estar immersos en l’organització sabem molt bé on es va fallar però necessitava recordar d’una forma o una altra un gran esdeveniment que va suposar per a la ciutat un premi europeu, encara que molt pocs ho coneguin i d’aquí les meves últimes entrades al bloc.

Algú es pot preguntar per què no s’ha celebrat cap edició més. No podem saber els motius exactes però personalment intueixo que n’hi ha tres que han provocat aquesta situació

  • La crisi econòmica que afectava totes les ciutats, fossin del país que fossin.
  • El nivell assolit per la ciutat de Tarragona, inassumible per altres ciutats segons ens van manifestar algunes (afirmació amb la qual no estic d’acord, amb imaginació i esforç es poden aconseguir grans objectius).
  • La mort sobtada d’un dels “pares” dels Jocs Juvenils de les Ciutats Germanes, el Dr. Alain Enfoux, regidor d’Avinyó.

He d’agrair a l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros i el tinent d’alcalde, Manuel López Pasca, el fet d’haver dipositat tota la seva confiança en mi, sabent que m’estrenava en l’organització de grans esdeveniments. Una confiança absoluta, fins i tot davant decisions arriscades però que tenien com a únic objectiu, fer de Tarragona un referent i celebrar els millors Jocs Juvenils Europeus de la història. Una cosa que si va saber veure la Direcció General de Comunicació de la Comissió Europea que va atorgar a Tarragona el premi Golden Star 2010 per l’organització i desenvolupament dels Jocs Juvenils Europeus.

@European Commision

@European Commision

Espero que l’experiència serveixi perquè no cometem els mateixos errors en el pròxim gran esdeveniment esportiu de Tarragona, els Jocs del Mediterrani 2017. El temps ens ho dirà.