,

Cerimònia d’inauguració dels JJOO

Encara que ja s’estan realitzant proves a Rio 2016, aquests no seran oficialment inaugurats fins que se celebri l’esperada cerimònia d’inauguració dels JJOO, prevista per aquest divendres (a partir de la 1 de la matinada, segons el nostre horari).

El COI compta amb manuals que regulen els aspectes protocol·laris a tenir en compte, des que un país aspira a ser candidat a organitzar uns Jocs fins que es clausura: la mateixa Carta Olímpica, el Manual de Protocol i el Manual de Cerimònies. Segons consta en aquests manuals, la cerimònia d’inauguració dels JJOO ha de contenir obligatòriament els següents elements:

1.- Recepció del Cap d’Estat del país amfitrió

El cap de l’Estat serà rebut a l’entrada de l’estadi pel president del COI i pel president del COJO. A continuació es traslladaran a la llotja a la tribuna d’honor i un cop ocupin el seu seient, s’interpretarà l’himne nacional.

2.- Espectacle

La cerimònia, és una aportació del país amfitrió on s’ha de reflectir la seva cultura, amb manifestacions artístiques de música, cant, dansa, teatre, etc.

3.- Desfilada dels atletes

El grup d’atletes de Grècia és el primer a entrar a l’estadi seguit de les nacions participants, ordenades alfabèticament d’acord a l’idioma parlat a la seu d’aquesta edició. La desfilada la tanca el país amfitrió. Cada delegació ha d’anar vestida amb el seu uniforme oficial (sempre amb alguna sorpresa), precedida d’un cartell amb el seu nom i l’abanderat. No estan permeses més banderes, ni pancartes, banderoles, càmeres o altres objectes que no formin part del seu uniforme oficial. A més, cap país rebrà més atenció que qualsevol altre.

4.- Discursos

El president del COI, el president del COJO i el Cap de l’Estat es traslladaran a la zona prevista per als discursos des d’on després d’uns breus discursos es declararan inaugurats els Jocs.

8.- Hissat de la bandera

Amb la interpretació de l’himne olímpic, entrarà a l’estadi la bandera olímpica desplegada horitzontalment i portada per 8 o 10 persones i s’hissarà al pal corresponent on estarà fins al final de la cerimònia de clausura.

9.- Jurament olímpic

Un esportista de la delegació del país amfitrió serà l’encarregat de realitzar el jurament en nom de tots els participants comprometent-se a respectar les normes. A continuació, serà el torn del representant dels jutges o àrbitres.

10.- Encesa de la flama

La torxa olímpica entrarà a l’estadi acompanyada dels corredors que s’han anat rellevant uns als altres en els últims metres. L’últim corredor donarà una volta completa a la pista abans d’encendre la flama olímpica, que cremarà ininterrompudament fins a la clausura dels Jocs Olímpics. La forma d’encendre el peveter és sempre una sorpresa però la seva ubicació és gairebé impossible d’ocultar perquè queda a la vista de tothom uns dies abans del començament dels Jocs Olímpics, excepte a London 2012.

Aquí us deixo un enllaç amb la cerimònia d’inauguració de London 2012