,

La cerimònia de premiació

En les competicions esportives, un dels moments on el protocol està present és a la cerimònia de premiació. I és en els jocs olímpics on es concentren més cerimònies, en un curt període de temps. Els Jocs de Rio 2016 s’estan criticant en els seus aspectes organitzatius, de seguretat, etc. però, pel que fa referència al protocol, crec que estan complint amb els seus objectius. Vam veure ja en la cerimònia d’inauguració com el protocol es va adaptar a les circumstàncies polítiques del país, sense contradir la Carta Olímpica. Però ara vull parlar de la cerimònia de premiació, o potser seria millor dir, les cerimònies de premiació.

Una cerimònia de premiació es porta a terme després de cada esdeveniment esportiu. El, o els guanyadors, es pugen al podi que està compost de 3 nivells diferents, primera, segona i tercera posició, i des d’on un membre del COI col·loca les respectives medalles. A continuació s’hissen les banderes i s’escolta l’himne del guanyador.

Rio 2016 ha innovat en les cerimònies de premiació i ha creat tres estils diferents per al lliurament de les medalles. Depenent de l’esport, s’utilitza música i uniformes amb estils diferents: tradicional, popular i modern. Amb jaqueta o sense, música pop o funk. La cerimònia de premiació és un dels moments més solemnes en un esdeveniment esportiu però no per això no pot innovar-per adaptar-se al moment o lloc on se celebra.

Cerimònia de premiació per a les judokes en la categoria dones -48kg

Les peces musicals dels tres tipus de cerimònia han estat produïdes per Nicolay i compostes per Alex de Faria.

Les 5.130 medalles (2.645 són per als Jocs Paralímpics) han estat fetes per la Casa de la Moneda del Brasil amb criteris sostenibles. Les d’or no porten mercuri i les de plata i bronze compten amb un 30% de material reciclat. Les cintes també estan confeccionades a partir d’un 50% de fil sintètic reciclat. A més, les medalles per als Jocs Paralímpics tenen relleus i picarols per poder distingir els diferents metalls.

Medalla d'or Jocs Olímpics @Rio 2016

Medalla d’or Jocs Olímpics @Rio 2016

Medalla plata Jocs Paralímpics @Rio 2016

Medalla plata Jocs Paralímpics @Rio 2016