,

Cerimònia de clausura dels JJOO

Tot arriba a la seva fi. Després de dues setmanes de competicions esportives, aquest diumenge se celebrarà la cerimònia de clausura dels JJOO. Rio 2016 passarà el testimoni a Tòquio 2020.

En la cloenda, el protocol tornarà a tenir un paper important. Una cerimònia que està descrita perfectament tant a la Carta Olímpica com en el Manual de Protocol del COI i que en aquesta ocasió, com va succeir ja en la cerimònia d’inauguració, s’ha d’adaptar a la realitat política del país. Ja s’ha anunciat oficialment que el president interí Michel Témer no serà a la clausura dels Jocs per evitar l’esbroncada del públic.

La cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics es porta a terme quan totes les competicions esportives han conclòs. Els abanderats de cada país participant entren a l’estadi, seguits pels atletes, en aquesta ocasió, sense cap tipus de distinció nacional. A continuació s’hissa la bandera de la seu, la bandera de Grècia i la bandera del país on se celebrarà la següent edició dels Jocs Olímpics.

El president del Comitè Organitzador i el president del COI realitzen els seus discursos i el president del COI declara els Jocs clausurats i fa una crida als esportistes a reunir-quatre anys després en la següent seu. Amb els Jocs estan oficialment clausurats, la flama olímpica s’apaga i comença l’espectacle artístic.

L'alcalde de Rio oneja la bandera olímpica en la cerimònia de clausura dels JJOO Londres 2012 @AFP

L’alcalde de Rio oneja la bandera olímpica en la cerimònia de clausura dels JJOO Londres 2012 @AFP

La cerimònia de clausura de Rio 2016 se celebrarà a l’estadi de Maracaná. La festa, encarregada a l’escenògrafa Rosa Magalhaes, començarà amb un viatge als orígens de Brasil i, segons ha transcendit “deixarà protagonisme a la creativitat” com ja hem vist en altres de les cerimònies celebrades durant aquests Jocs. Sense dubteu alguna, la samba i el carnaval tindran un espai destacat en aquesta cerimònia que, amb tota probabilitat, tornarà a tenir la sostenibilitat i respecte pel medi ambient, com a protagonistes. Una edició més, la música electrònica, encarregada el DJ noruec, Kygo, serà la protagonista de la festa final, on tots els atletes comparteixen espai, ja sense necessitat de formar amb els seus respectius equips nacionals.

La matinada de dilluns, a partir de l’1 (20h hora local al Brasil) podrem gaudir de la clausura de l’esdeveniment esportiu internacional més important de tots els que es duen a terme.