,

Inauguration Day

El 8 de novembre Donald Trump va guanyar les eleccions presidencials a l’obtenir 304 vots, davant els 227 de Hillary Clinton. Però no serà fins al proper dia 20 de gener, quan Donald Trump i el seu vicepresident, Mike Pence, seran investits a la capital estadunidense en una cerimònia solemne al Capitoli, seu del Congrés, que es coneix com Inauguration Day. El protocol als EUA no té res a veure amb l’europeu. La tradició i els usos històrics són elements bàsics del seu protocol, a més de la Constitució.

constitution_pg1of4_ac

Foto: Constitució dels EUA

La Constitució és la que regula la cerimònia d’investidura del nou president i vicepresident, assenyalant quan s’ha de celebrar i com ha de ser el seu jurament. Així, l’esmena número 20 de la Constitució, ratificada el 1933, estableix el 20 de gener com la data quan s’ha de celebrar aquest esdeveniment. El president que va realitzar per primera vegada la cerimònia aquest dia va ser Franklin D. Roosevelt, el 1937.

Aquesta cerimònia d’investidura està carregada de símbols, gestos i sobretot seguretat, que tenen per objectiu mostrar a tota la ciutadania la continuïtat institucional al país després d’un llarg període electoral. És un esdeveniment important, on s’exalta la unitat i patriotisme al voltant del nou líder i serveix per transferir el poder de forma ordenada.

En aquest acte, el president oferirà a la Nació el discurs més important, eix vertebrador del seu futur mandat, allunyat ja de l’oratòria utilitzada durant la cursa electoral. La responsabilitat de redactar el text, ha recaigut en Stephen Miller, que ja va escriure el discurs que Donald Trump va pronunciar en la convenció del Partit Republicà.

La part oficial de la cerimònia començarà el dia 19 de gener, quan el president electe, Donald Trump, acompanyat del vicepresident electe, Mike Pence, realitzaran una ofrena floral al cementiri nacional d’Arlington als afores de Washington i on estan enterrats militars morts en les guerres en què ha intervingut Estats Units. A continuació se celebrarà el concert de benvinguda al nou President amb el seu lema de campanya “Fer als EUA gran de nou”, davant el Monument a Abraham Lincoln a Washington.

El dia 20 de gener es durà a terme l’Inauguration Day, la cerimònia d’investidura amb els juraments del Vicepresident, primer, i el President, a continuació, davant els seus familiars, membres del Congrés, la Cort Suprema de Justícia, el cos diplomàtic i altres convidats especials, fins a uns 500.

biblia-lincoln

Foto: Biblia utilitzada al jurament del president Lincoln

Després de dinar tindrà lloc la desfilada inaugural per l’avinguda Pennsilvània i seguidament es celebraran diferents balls de gala. Donald Trump i la seva dona han confirmat la seva assistència a tres d’ells.

Els actes oficials acabaran el dia 21, quan Trump i Pence assistiran a una missa a la Catedral Nacional de Washington.

Per assistir a molts d’aquests actes, cal adquirir una entrada. En l’enllaç de l’Inauguration Day, es poden consultar alguns dels actes oberts al públic en general.