,

Em dedico al protocol i porto el cabell de colors

El passat dia 8 de febrer, l’Escola Internacional de Protocol de Barcelona em va convidar per oferir una conferència als seus alumnes sobre cerimonial religiós i protocol festiu, basant-me en el cas de Tarragona i la seva festa patronal: Santa Tecla. És fàcil pensar que en parlar sobre aquests temes, molts dels assistents et rebin creient que és un assumpte démodé, d’altres temps, de manera que vaig iniciar la meva intervenció amb la frase “em dedico al protocol i porto els cabells de colors“. Anava a parlar de cerimonial i protocol festiu, SI, però també volia que els assistents es quedessin amb algunes idees.

El protocol festiu determina el paper que juguen els elements que participen en una celebració. Però a més, té en compte la relació d’aquests elements festius que fa a les pautes d’actuació que han de tenir en les seves aparicions públiques.

L’arribada a Tarragona de la relíquia de Santa Tecla va suposar un punt i apart en la celebració popular de la festa en honor a la patrona de la ciutat. L’espai públic es convertia en un escenari on confluïen els diferents estaments de la població: polític, militar, eclesiàstic, ciutadania. No parlaré aquí de la que es va considerar en el seu moment la processó més important celebrada a l’Edat Mitjana, per la gran quantitat de personalitats i entitats que van participar en la mateixa. Us convido a visitar al meu blog l’entrada El protocol i les festes populars: Santa Tecla.

El Protocol del Seguici Popular és un document aprovat pel ple de l’Ajuntament de Tarragona que fixa tots els actes del calendari festiu tradicional de la ciutat així com la relació dels diferents elements que hi participen. No és un document tancat sinó susceptible d’incorporar canvis i novetats a proposta de la Comissió Assessora del Seguici Popular. Des de la seva aprovació inicial l’any 1991 s’ha anat modificant amb la creació de nous elements festius o la incorporació d’actes.

Protocol no és una cosa rància. Protocol és comunicació, ordre, la plàstica del poder (com algú va dir fa anys). No és un tema exclusiu de polítics, reialesa, diplomàtics … Protocol és una eina que des de la prehistòria s’ha utilitzat per poder comunicar un missatge determinat. És per aquest motiu, que si tens una bona base de coneixements, igual pots dedicar-te professionalment al protocol oficial, com l’esportiu, empresarial, festiu … Cadascún d’ells amb les seves particularitats però sempre amb uns mateixos objectius generals. Hi ha vida més enllà del protocol oficial.

Per cert, parlant de protocol oficial. Els professionals que treballem en aquest àmbit ens basem en un Reial Decret aprovat el 1983 … Algú em pot dir ara que el cerimonial religiós i el protocol festiu és una cosa “démodé“?