Primer funeral oficial de la UE a Estrasburg

Aquest dissabte dia 12 de juliol se celebrava a la ciutat de Estrasburg el primer funeral oficial organitzat per les institucions europees. El pare de la unitat alemanya, Helmut Khol, moria el passat dia 16 de juny a la seva ciutat natal, Ludwigshafen. A petició de la seva vídua, no es va realitzar un funeral d’estat a Alemanya sinó una cerimònia de comiat al Parlament Europeu, cedint d’aquesta manera tot el protagonisme a la Unió Europea, de la qual Khol es sentia tan orgullós.

En temps rècord, els responsables de protocol del Parlament Europeu van organitzar una cerimònia molt sòbria, amb gran multitud de caps d’Estat, de Govern i personalitats de tot el món i on els símbols de la UE, bandera i himne, van adquirir un important paper.

El seguici fúnebre si va iniciar en un heliport a prop del domicili d’Helmut Khol, des d’on es va produir el trasllat de les seves restes mortals a la seu del Parlament Europeu a Estrasbrugo.

@European Commission

@European Commission

El Parlament ha de respectar el protocol europeu però sense descuidar els nacionals. Segons el Tractat de Lisboa, el Parlament Europeu es considera la primera institució i és per aquest motiu que el seu president precedeix a totes les autoritats europees però també nacionals.

En l’acte de dissabte passat, els presidents de les tres institucions, Parlament Europeu (Antonio Tajani), Consell (Donald Tusk) i Comissió (Jean-Claude Juncker) van ser els encarregats dels discursos de benvinguda i record a la figura d’Helmut Khol. A continuació, i després de visionar un audiovisual realitzat expressament per a l’acte, van prendre la paraula Felipe González, expresident del Govern espanyol i amic personal de Khol, Bill Clinton, expresident dels EUA i Dimitri Medvedev, primer ministre rus. L’acte va ser tancat amb els parlaments del president francès, Emmanuel Macron i la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Amb els acords de l’Himne d’Europa, el fèretre de Helmut Khol va abandonar l’hemicicle i va ser traslladat de nou a la seva ciutat natal. Des d’allà, i transportat per aigües del Rin, va ser portat fins a Speyer on va tenir lloc l’enterrament en la més estricta intimitat.

Europa i el procés d’integració europea viuen les seves hores més baixes. És molt significatiu que Helmut Khol, un dels polítics que més ha fet per l’Europa actual, hagi estat acomiadat a la seu del Parlament Europeu a Estrasbrug. Una ciutat francesa que té un passat alemany. La capital d’Alsàcia, que es troba al límit amb Alemanya, va ser ciutat alemanya de 1870 a 1918, francesa de 1918 a 1940, alemanya de 1940 a 1944 i francesa des de 1944.

La construcció d’Europa està plena de símbols i imatges històriques i el funeral d’Helmut Khol va ser una d’elles. En un moment en què la Unió està en dubte, les autoritats europees han tingut en el funeral d’Helmut Khol l’oportunitat de presentar una imatge mai abans vista. Representants polítics del Regne Unit, França, Alemanya, Espanya, Itàlia, tota la UE, al voltant d’un únic símbol, la bandera europea. En l’audiovisual que es va poder veure durant l’acte quedaven molt clares dues idees fonamentals: “La pau és més que absència de guerra” i “Europa és el nostre destí“. Helmut Khol ho sabia bé i va dedicar la seva carrera política a la construcció d’una Unió Europea més solidària i justa amb els seus ciutadans.